Kronobergsgatan 35 | Sthlm 5 Pointz
445
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-445,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,menu-animation-line-through,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Sthlm 5 Pointz

Vi vill med uppförandet av detta nya verk, STHLM 5-POINTS, bjuda allmänheten på ett av graffitins mest intressanta uttryckssätt, visa på den enorma begåvning och talang, som för många är dold, men som finns, och i samband med detta fortsätta debatten och förhoppningsvis verka för möjliggörandet av fler platser i Stockholm som Kronobergsgatan 35, som ger plats till fri konst.

5 Pointz var en fastighet i New York på Long Island, Queens som under 90-talet uppläts till ateljeer åt nära 200 konstnärer. Husets fasad blev en föränderlig och samtida samlingsplats för gatukonst och muraler som fick stor internationell uppmärksamhet. 2014 försvann byggnaden från jordens yta, och efterlämnar sig en icke existerande ovärderlig konstsamling, inspiration, dialog, kunskap och nätverk.

Med STHLM 5 POINTZ vill vi hedra alla våra tidigare konstnärer som bidragit med verk. Vad många inte vet är att dessa har en bakgrund i, eller inspirerats mycket av graffiti, för att det ska ha hjälpt dem fram i sina konstnärliga och kreativa val i livet.

Vi vill även ge plats till och lyfta fram flera av de konstnärer vi vill se mer av i framtiden och saknat i vår väggs historik, samt bjuda in till några av vår samtids bästa när det kommer till konsten att lägga en throw up*.

*En tag är en mindre, enfärgad, utformad spray-signatur, det som i daglig tal kan kallas klotter men en throw-up är en något större sådan, bestående av en yttre konturlinje. Detta är en av de klassiska uttrycksformerna inom graffitiscenen. Det är något som i princip alla graffitikonstnärer har en egen variant av och utvecklat till perfektion under sin karriär.

Date

oktober 18, 2019