Pressmeddelande: Efter Nolltoleransen – Nu skapas Stockholms innerstads första stora, legala gatukonstverk
Kollektivet Livet (KL) jobbar med bland annat offentlig utsmyckning, pr och social verksamhet. Ett uppmärksammat projekt var en stor graffitimålning i Astrid Lindgrens Näs, sommaren 2014.
Nu går vi vidare med ett projekt som många i huvudstaden länge önskat sig.
DRÖMLIVET
En utställning av Max Solca
Curator Kristoffer Ekman
Kronobergsgatan 35 – Stockholm
Vernissage fredag den 19 december kl 18:00 – 21:00
Utställningen visas därefter enligt överrenskommelse t.o.m. den 7 januari
Sedan 2008 har KL haft ett samarbete med fastighetsägaren Atrium Ljungberg. De har upplåtit en brandgavel på Kronobergsgatan 35 i Stockholm som mäter 5 meter på bredden och 23 på höjden. Där har vi tillsammans med olika kreatörer producerat elva stycken konstverk enligt metoden paste-up. Detta har, med hänsyn till den tidigare politiska inriktningen, gjorts lite ”under radarn” och med en betydligt blygsammare budget än den vi nu förfogar över.
Efter att bygglov för fasadmålning beviljats kan vi – i samarbete med Atrium Ljungberg, Nofa, Apcoa samt Highlights – testa att måla direkt på fasaden och även ta uttrycket inomhus – genom att visa upp konsttryck enligt metoden giclée och riso, tillsammans med material som dokumenterar arbetsprocessen.
Konstverket som kommer uppföras på väggen har titeln ”Drömlivet”, och är skapat av Max Solca. Konstnären har en bakgrund som graffitimålare och går nu andra året på Serieskolan i Malmö.
Konceptet, som Solca uppfunnit själv, kallas väggserier. Med andra ord en intressant fusion mellan två olika populärkulturella uttryck: Den tecknade serien och gatukonst. Båda på sin kant utsatta för moralpanik och misstro, men som senare på olika sätt hittat sin väg in i de finare salongerna och rönt stor uppskattning.
”Med väggserier vill jag nå ut direkt och även ge en annan, kanske ny bild av vad serier kan vara. Alla väggserier som jag gjort kan beskådas, och uppskattas, av alla åldrar – även om vuxna kanske är dem som förstår materialet allra tydligast”, säger konstnären.
”Jag har i tidigare projekt arbetat varsamt med att översätta gatans uttryck till något som kan fungera i en bredare kontext. Jag är hedrad över att nu få vara med och presentera detta med Stockholmsmått tämligen historiska konstprojekt”, säger utställningens curator Kristoffer Ekman.
”Det här känns som ett naturligt steg i vår verksamhet, som ofta präglas av ett socialt och initierat know-how”, säger Andreas Blom – projektledare på Kollektivet Livet.
—————————————————
Mer information samt pressbilder på www.kollektivetlivet.se/media
Kontakt
Kristoffer Ekman,
Max Solca
december 10, 2014