Kronobergsgatan 35 | Fuck the world
265
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-265,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,menu-animation-line-through,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Fuck the world

Carolina Falkholt är en konstnär vi haft en önskan om att arbeta med länge. Inte bara är hon en förebild sedan ungdomen och graffitin, men idag en konstnär som vågar göra konst som skaver, ställer frågor och skapar samtal utan att skriva folk på näsan, ta ledning i berättandet och styra samtalen. Allt det vi älskar med graffitin, det ”hands-on”-iga, ”do-iga”, färgglada och ägandet av rummet som kommit ur den kulturen driver hon på och låter oss alla inspireras av.

 

Med anledning av all uppståndelse släppte Kollektivet Livet denna pressrelease en vecka efter konstverket blev klart 16:e april 2018:

 

Hej Berörd,

I förra vecka vaknade Stockholm och världen till nytt verk av Carolina Falkholt, ”FUCK THE WORLD”. En stor blå kuk på Kronobergsgatan 35. Denna väckte enorm uppståndelse och att frågorna skulle bli många och debatten stor var väntat, och samtalen välkomnar vi. För det är exakt det den blå snoppen handlar om. Dessa kommer fortsätta.

En kort bakgrund till att verket ens kom till. Här finns flera faktorer, främst att vi på Kollektivet Livet curerat denna vägg i snart tio år i ett samarbete med fastighetsägaren Atrium Ljungberg. En modig fastighetsägare som när det begav sig, då det rådde nolltolerans mot graffiti och streetart i hela Stockholm, gav oss förtroendet och stor konstnärlig frihet att utnyttja deras vägg. Och efter en hel del arbete lyckades vi få ett permanent bygglov för konst på denna vägg.

Att vi fortsatt med denna vägg under så lång tid är på grund av den överväldigande positiva responsen från alla olika håll. Vi har lärt oss massor. Och många andra också. Allt ifrån konstnärer, fastighetsägare, medborgare och institutioner, alla har fått ta del av denna kunskap och erfarenheter då vi fritt delat med oss av dessa till alla.

Till Konstnären, tack för att du gör det du gör. Vi är enormt stolta och glada över vårt samarbete och att vi kunna vara en liten del av det ännu större verk som detta är en del av som du vill skapa viktiga samtal med. När vi har pratat har jag förstått mer av djupet och bredden av ditt konstnärsskap och vad sexualitet är eller inte är. Med din konst ställer du viktiga frågor och skapar samtalsskulpturer som bara fortsätter och fortsätter, och jag delar din nyfikenhet inför hur denna process fortlöper.

Till fastighetsägaren. Tack för den enorma konstnärliga friheten i samarbete. Detta är en unik plats och möjlighet som vi samarbetat kring så länge och lärt så mycket utav. Det ni är med och hjärtligt bidrar till, ger så mycket till staden och konsten. Låt oss fortsätta lära tillsammans, utvecklas, skapa och ge plats, samt utbildas på vägen. Jag är också säker på att mycket av den positiva och peppande kommunikationen kanske inte nått er än, men nu svallar den, så håll utkik.

Till alla er samarbetspartners, familj & vänner. Tack för att ni ställer upp med färg, skylifts, backup, er fritid, era frusna händer, det är ert pepp och humör som gjort allt detta möjligt.

Vi vill förtydliga att Kollektivet Livets arbete med denna vägg är inte på något sätt är finansierat via skattemedel utan sker ideellt och med stöd från privat sektor.

Till betraktaren och berörda. Vi har förstått att vi i denna process skulle presentera er med ett verk av en penis, och det skulle skapa mycket frågor och samtal. Vi är dock lite överrumplade över hur rasande många av er var. Att en balle väcker associationer är självklart och vi kan bara förutsäga en del av dessa. För mig personligen handlar det om patriarkat, sexualitet, frihet, makt, innerlighet m.m. Vilka associationer andra får tåls att tänka på och är en jättebra grund för vidare ansvarsfulla och respektfulla samtal. Konstnären har även sina ord. Kontexten finns där ute och mer ord kommer.

Vi fortsätter gärna samtala, så länge de inte börjar i påstridiga uppringningar från dolda nummer med hotfulla undertoner och aggressivitet.

Och avslutningsvis, det är en blå fallos på väggen. De som verkar bry sig minst om detta är de yngsta. Alla som bryr sig eller inte bryr sig ska få göra det. Och får ni frågor som är svåra att besvara ta hjälp av debatten eller rådfråga oss. Detta verk är inte beständigt eller permanent men finns nu.

Bästa hälsningar/
Andreas Blom, Kollektivet Livet

Frågor rörande verket och konatnären: elin@ehpr.se
Frågor som rör curering av väggen: info@kollektivetlivet.se
Frågor som rör fastighetsägaren: info@al.se

 

 

Latest:
https://www.aftonbladet.se/…/har-tas-den-bla-jattepenisen-b…

Kontext:

https://www.sydsvenskan.se/…/jag-malar-mina-stora-kukar-for…

https://magasinetfilter.se/portfolio/carolina-falkholt/

https://feministisktperspektiv.se/…/ranska-feminister-vagr…/
https://www.theguardian.com/…/five-storey-blue-penis-causes…

https://www.svt.se/…/stoc…/erigerad-penis-ror-om-i-gatulivet

https://www.thelocal.se/…/giant-blue-penis-painted-on-stock…

https://www.aftonbladet.se/a/QlqEj8

https://www.aftonbladet.se/tv/a/249766

 

 

Wikipedia:

Fuck the World is an artwork by Carolina Falkholt. The work is a mural which depicts an erect blue penis and covers five storeys of an apartment block in StockholmSweden.[1]

The work was unveiled in April 2018 on Kronobergsvägen in the Kungsholmen district of Stockholm.[2] Falkholt whose work explores human sexuality said of it, ”They should consider what it is they are so upset about and then talk about it” and ”Sex is so important, but it’s always been too dirty to discuss.”[2]

Falkholt was confident that Stockholm residents would be receptive to the work and that it would avoid the fate of an earlier work of a pink and orange penis which was painted on the side of a four storey building in lower Manhattan in December 2017, but was painted over after a few weeks.[2] However following complaints from neighbouring residents, it was announced a week after being unveiled that the work is to be painted over. [1]

Konstnär

Carolina Falckholt

Date

april 11, 2018