Kronobergsgatan 35 | “Ceci n’est pas un texte”
466
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-466,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,menu-animation-line-through,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

“Ceci n’est pas un texte”

Vi vill med uppförandet av detta verk “Ceci n’est pas un texte” bjuda allmänheten på en av Sveriges mest tekniska och och internationellt erkända spraykonstnärer, Daniel “HUGE” Fahlström.

Konstnären fick nyligen mer uppmärksamhet än någonsin tidigare på hemmaplan i samband med en muralmålningsfestival i Stockholm. Uppmärksamheten kom att handla om hur han inte fick bli föreslagen för eventuelt verk då han arbetar med text, något som var den tydligaste gränsen som ramade in festivalen. Inte mycket av uppmärksamheten kom att handla om HUGEs konst och vilken otrolig mästerlighet som han besitter. Denna är mer uppmärksammad utomlands och utanför den “klicken av gatukonst-intresserade” så finner vi det ironiskt över hur okänd HUGE är på hemmaplan.

 

HUGE är en konstnär vi har velat bjuda in på Kronobergsgatan 35  länge och nu stod stjärnorna äntligen i led! Det är en ära och gåva att få bjuda allmänheten på HUGES konst och vi är ödmjukt tacksamma för detta samarbete.

 

Ord från konstnären:

Min målning är en parafras på den av konstnären René Magritte berömda målningar ur serien ”La trahison des images” föreställandes en pipa med texten under ”Ceci n’est pas une pipe” (Det här är inte en pipa).

 

Den målningen väckte stor förvirring hos betraktaren eftersom det ju är en pipa man tittar på, men det är ju i själva verket ett konstverk i form av en målad tavla man tittar på och inte en riktig pipa. På samma sätt vill jag med min målning få betraktaren att tänka till och fundera på vad det är man ser när man tittar på min väggmålning. Är det en text? Är det ballonger? Är det graffiti, klotter eller är det bara sprayfärg målad på en fasad? Det har varit liten och även nolltolerans i Stockholm för i stort sett allt som har skapats med sprayfärg på fasader och utrymmen i offentliga miljöer under lång tid. Det här är mitt sätt att visa vad man kan åstadkomma med endast sprayburkar och sedan är det upp till betraktaren att avgöra om det är konst, klotter, graffiti eller bara kladd på en vägg. Jag vill samtidigt få betraktaren att kanske vidga sina vyer lite vad gäller just graffiti och streetart och visa på att utvecklingen och spraykonstnärerna har tagit stora kliv från traditionell graffiti till bla stora muralmålningar, fotorealism mm och blivit den idag mest aktuella konstformen som kan betraktas av alla utan att behöva besöka ett galleri eller utställning.

Date

juli 27, 2021