Kronobergsgatan 35 | Pågående utställning
294
page-template-default,page,page-id-294,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,menu-animation-line-through,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
Sthlm 5 Pointz

Bakgrund

I snart ett decennium har Kronobergsgatan bjudit offentligheten på fri konst i form av muralmålningar och graffiti. Detta har skett på initiativ av, och med curator-skap från Kollektivet Livet, tillsammans med dåvarande fastighetsägare och de konstnärer som varit med och bidragit. Även en rad andra aktörer har ingått i samarbetet för att tillsammans genomföra de 14 verk som hittills har fått pryda väggen, så som färgleverantören Highlights och Kranpunkten.

Under åren av Nolltolerans mot graffiti och “urbana uttryck” i Stockholm, som upphörde för 2 år sedan, har Kronobergsgatan 35 varit en oas för medborgarna som vill ta del av fritt uppförd och curerad konst, och värdet av detta är svårt att uppskatta. För den kunskapstörstande finns en rad artiklar och länkar (HÄR). Dessa är insamlade och tillgängliggjorda för att berika sammanhanget inom vilket verken på Kronobergsgatan är uppförda. Genom åren har alla våra verk fått mycket uppskattning och särskilt lokalt har peppen och samtalen varit stora. Något som förenar dem alla, oavsett uttryck, är att de bidragit att skapa möten och förenat.

Inget av de tidigare verken har väckt så mycket uppståndelse som det senaste. Detta är mycket intressant och det finns många slutsatser och insikter av detta. Dels av samtalen och reaktionerna, men även av medias mottagande och den internationella genomslagskraften.

Om Verket

Vi vill med uppförandet av detta nya verk, STHLM 5-POINTS, bjuda allmänheten på ett av graffitins mest intressanta uttryckssätt, visa på den enorma begåvning och talang, som för många är dold, men som finns, och i samband med detta fortsätta debatten och förhoppningsvis verka för möjliggörandet av fler platser i Stockholm som Kronobergsgatan 35, som ger plats till fri konst.

 

 

5 Pointz var en fastighet i New York på Long Island, Queens som under 90-talet uppläts till ateljeer åt nära 200 konstnärer. Husets fasad blev en föränderlig och samtida samlingsplats för gatukonst och muraler som fick stor internationell uppmärksamhet. 2014 försvann byggnaden från jordens yta, och efterlämnar sig en icke existerande ovärderlig konstsamling, inspiration, dialog, kunskap och nätverk.

 

Med STHLM 5 POINTZ vill vi hedra alla våra tidigare konstnärer som bidragit med verk. Vad många inte vet är att dessa har en bakgrund i, eller inspirerats mycket av graffiti, för att det ska ha hjälpt dem fram i sina konstnärliga och kreativa val i livet.

 

Vi vill även ge plats till och lyfta fram flera av de konstnärer vi vill se mer av i framtiden och saknat i vår väggs historik, samt bjuda in till några av vår samtids bästa när det kommer till konsten att lägga en throw up*.

 

*En tag är en mindre, enfärgad, utformad spray-signatur, det som i daglig tal kan kallas klotter men en throw-up är en något större sådan, bestående av en yttre konturlinje. Detta är en av de klassiska uttrycksformerna inom graffitiscenen. Det är något som i princip alla graffitikonstnärer har en egen variant av och utvecklat till perfektion under sin karriär.

MEDVERKANDE KONSTNÄRER

Allan Söderman

Amara Por Dios

Ikaroz

Deas

Disey

Doper

Dumpa din kille

Finsk

Fritjof Granström

Franska brev

Gris

Jeks

Kris – WOL

Ligisd

Louise Drubigny

Marvel

Mets

Mr Bricks

Mys

Psykos

UZI

YR

Ziggy/Snow

Åsna

Galleri